What are Damascus steel knives and why VG-10 steel?

Hvad er damascerede knive og hvorfor VG-10-stål?

Vi guider dig igennem.

Når du overvejer en køkkenkniv er ståltypen en vigtig faktor – da visse ståltyper kun er egnede til særlige knive. Et eksempel er fleksible fileteringsknive, der kræver et forholdsvis blødt stål, skabt til at skære fileter ud af fisk. Damasceret stål er derimod utroligt hårdt og kan blive utroligt skarpt – ideelt til snitte og skæreopgaver. Derfor får du her en gennemgang af VG-10 og damaskusstål.

Lær mere om det japanske stål.

VG-10 blev udviklet i Japan af Takefu Special Steel Co. i 1980'erne, og VG-10 betegnelsen må kun anvendes når det er produceret i Japan af Takefu Special Steel Co. Vær opmærksom på dette når du kigger efter VG-10 stål.

Udforsk hele historien.

VG-10-stål blev udviklet som svar på behovet for et højtydende rustfrit stål, der kunne opfylde kravene fra professionelle kokke og kniventusiaster og blev hurtigt kendt for sin evne til at bevare skarphed og modstå korrosion.
VG i navnet står for V Gold – som bogstaveligt betyder Guld kvalitet og generelt regnes VG-10 for at være en ultimativ ståltype til køkkenknive.
VG10 indeholder jern, kulstof, krom, molybdæn, vanadium, kobolt og mangan - og Takefus specielle sammensætning af disse grundstoffer, har skabt et rustfrit stål som holder skarpheden længe og foretrækkes af, ikke kun de bedste knivmagere, men også af mange professionelle kokke.

Hvad er Damaskusstål?

Damaskusstål eller damascering refererer til den specielle produktionsmetode, der bruges til at bearbejde stålet til kniven. Ved damascering opbygger man lag omkring kerne-stålet (VG-10)for at opnå styrke og fleksibillitet (i Endeavour har vi 33 lag på hver side af kerne-stålet, hvilket giver i alt 67 lag). Teknikken bidrager til at skabe en knivklinge, der er super skarp, let og holdbar – og så er det smukke mønster der træder frem på bladet af de mange lag, en ekstra bonus.

Fordele ved Damaskusknive:

1. Ægte Damaskus knive.

1. Ægte Damaskusknive opnår en uovertruffen skarphed på grund af det høje kulstof og vanadiumindhold i den unikke fremstillingsproces.

2. De er utrolig lette.

2. På trods af de mange lag stål er bladene ikke tunge, hvilket gør knivene utroligt behagelige at arbejde med.

3. De er alle unikke.

3. Når du investerer i Damaskusknive får du en æstetisk kniv med det smukke mønster, der skabes under processen. Ingen Damaskusknive er ens; de er alle unikke.

4. Afbalancerede knive.

4. Den lange arbejdsproces i forarbejdningen af damascerede knive er med til at skabe afbalancerede knive der er behagelige at arbejde med i køkkenet.
I Endeavour Damaskus-serien bruger vi VG10-stål fra Takefu Special Steel Co. i Echizen, Japan. Knivene er håndslebet og poleret for at opnå den ultimative skarphed. De er smedet i 67 lag, hvilket gør dem helt unikke og giver dem en hårdhed på 60-61 HRC. Alle knivene hærdes ved over 1000°C og køles derefter ned til under -180°C. Denne proces sikrer stålets hårdhed og er medvirkende til at de bevarer skarpheden. Alle vores knive er håndtegnede af Kirk og Maarbjerg. De er omhyggeligt testet af kokke, og vi kan med stolthed sige at knivenes høje kvalitet, lever op til vores ønsker i materialevalg og fremstilling. Disse professionelle knive er skabt til at blive brugt i et travlt køkken.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

×