I David Lynchs tv -serie fra starten 90'erne, Twin Peaks, spiller flammerne en vigtig rolle. Chanting "Fire Walk With Me" igen og igen sammen med tilstedeværelsen af ​​ild giver Lynchs serie en umiskendelig dysterhed.

Brand har altid været et element, der skal håndteres med forsigtighed. I billedlig forstand symboliserer ilden helvede - uanset om det er Dante's "Inferno" eller Donald Duck & Co.

OL symboliseres af en flamme, der bæres rundt i verdenen af ​​specielle hædrede atleter, og ilden slukkes, når spilene slutter. I de olympiske lege er flammen et symbol på kontrol.

En flintesten der hamrer mod et stykke stål. Gnister antænder tørrede blade og kviste. Brand kræver tilstedeværelse af brændbare materialer - såsom træ - såvel som ilt og varme. Fjernelse af en af ​​de tre slukkede ilden, og det er præcis, hvad brandmænd gør hver dag.

Det er kun en lille del af flammen, der er synlig for det blotte øje. Resten af ​​flammen består af den åbenlyse varmestråling; Du kan føle denne stråling, når du er tæt på et bål. En flamme er brændende gas, der opstår, når for eksempel et stykke træ opvarmes. De varme gasser fra træet blandes med ilt i luften, og processen udsender en masse energi i form af lys og varme: ild.

Brand kan bruges i alle sammenhænge. Som et våben, i form af straf, som et objekt af fascination, som et symbol på styrke og kraft - og til opvarmning og madlavning. Kort sagt, brand et nøgleelement i vores bestræbelser på at overleve.

De grundlæggende elementer udsender ikke den samme lysfarve, når de forbrænder. Den type gas, der brænder, bestemmer farven på flammen. Prøv at drys salt på flammen fra en gasovn eller et stearinlys. Flammen bliver gul - gul som mayonnaise lavet af rapsolie. Denne faktum af naturen bruges også, når man designer de forskellige farver i fyrværkeri. F.eks. Element Lithium, der giver de fleste nytårs raketter deres smukke røde farve.

Farven på flammen bestemmer forbrændingsprocessen. En klar, næsten hvid flamme indikerer en meget høj temperatur. Skalaen går fra hvid til gul til orange og rød. En rød flamme angiver den koldeste del af flammen.

Bare tænk på det hvide varme og rødglødende kul på grillen. Og de orange gløder i et bål, der lyser i mørket, eller den blå farve på en stearinlys flamme beliggende tættest på lyset. Farven på flammen ændres, når temperaturen stiger eller falder. Prøv at justere faklen på en gasovn. Eller tænk på elektriske komfurer, som er rød eller grillfunktion inde i ovnen, der langsomt bliver orange.

Og husk, at drager indånder ild!

 

Bananer i et bål

Store kødstykker har brug for meget varme. Hvis temperaturen er for lav, koger du kødet i stedet for at stege det. Strålevarmen påfører kødet en sprød skorpe og en rig smag og karakter. Madlavning ved lav varme resulterer i kød med lidt smag og ujævn skorpe.

Bananer smelter, hvis du kaster dem i et bål. Du pakker dem ikke engang ind i foile, bare kast dem på ilden, på grillen eller i ovnen, indtil skrællen bliver helt sort, og bananer er ret bløde. De smager godt med is, revet chokolade, hakkede mandler, flydende karamel og pisket fløde.

Brand giver os mulighed for at lave mad på mange forskellige måder. Vi bruger varmen fra ilden til at gøre de uspiselige råvarer spiselige. Brand førte faktisk til nye madkilder for mennesker og meget af madlavningskunst. Uden ild er det hele råt.

Når du bruger en stegepande, starter du altid med at udstråle varme fra komfuret til stegepanden. Da det er muligt at kontrollere 'ild' på din komfur, kontrollerer du også temperaturen. Det kan føles cool at løfte stegepanden op og smide indholdet rundt. Men hver gang du løfter stegepanden fra flammen, falder temperaturen. panden skal holdes så tæt på ilden som muligt. Det tilrådes også ikke konstant at røre ved eller dreje den mad, du vil stege.

Og husk altid at holde en fuld flamme på komfuret, når du sætter din Endeavour pander på for at bruge dem.

 

Ild en rund boldt

Brand er sikkerhed. Dyr er normalt bange for ild, og et bål holder rovdyr væk. Brand betød også, at mennesket kunne gå videre for at begynde at bo i koldere regioner.

Mennesket opdagede ild for mange tusinde år siden. Historikere har været i stand til at spore ild helt tilbage til 790.000 år f.Kr. I begyndelsen af ​​ilden kom direkte fra naturen, for eksempel som et resultat af lyn, der slår ned i brændbart materiale. Efterhånden som mennesket blev mere og mere fortrolig med ild, lærte vi at beskytte den og forhindre, at det slukkes. Selv senere lærte vi at kontrollere det, og da vi fik kontrol over ilden, udviklede vi os endelig ud over stadiet abe.

Brand blev et nøgleelement. En vigtig nødvendighed. Såvel som solen havde været genstand for tilbedelse, så blev ilden det også.

Brand er ritual. I Indien tændes afdøde familiemedlemmer i brand og sender ud på floden Ganges. Ilden skal hjælpe ånden til en ny åndelig scene. Selv i Danmark brænder vi de døde. Og hekserne i middelalderen - de blev brændt på bålet.

Selv NASA har udført test i brand. Når et lys brænder her på jorden, går de varme gasser op, fordi det vejer mindre end den omgivende luft. Dette er grunden til, at flammen er drop-formet. Når et lys brænder på NASA International Space Station, er flammen sfærisk.

Brand spreder sig både lys og komfort. Også i rummet.

×